Waar ligt de grens bij horror?

Er zijn een hoop films die zich maar beperken tot een bepaalde doelgroep. Films die niet door iedereen worden geapprecieerd. Wanneer besluit jij om een film wegens principes niet te gaan kijken? Waar ligt de grens?

Deze week: Horror

Ikzelf heb een duidelijke grens wat betreft horror. Zombiefilms als Shaun of the Dead, World War Z of Zombieland vind ik heerlijk om naar te kijken. Wat mij betreft vallen deze series niet onder echte horror. Ik leg de grens wat betreft horror bij het bovennatuurlijke. Occultisme, satanisme, feminisme; ik kijk er liever niet naar.

Een film als Ghostbusters vind ik al lastig om naar te kijken. Het is een komedie. Maar wanneer Sigourney Weaver bezeten wordt en gaat zweven krijg ik toch een beetje jeuk aan mijn kleine teen. Hoe komt dat? Waarom kan ik daar niet tegen?

zuul_breaks_free.jpg

In Zijn christelijke films echt zo slecht? had ik al aangegeven dat ik christen was. Vanwege dat feit ben ik mij bewust van een onzichtbare of geestelijke wereld die zich in de zichtbare wereld begeeft. Excuses als ‘geesten bestaan toch niet’ werken niet bij mij. Ik geloof dat als je je inlaat met occulte dingen dat je dan een opening voor het kwade openzet. Dit kan zo zijn met een ouija bord, maar ook met een occulte film als The Conjuring. Maar waar trek ik dan de grens?

In de geweldige serie Legion komen een aantal scènes voor die bij mij op de grens liggen. Het is niet occult omdat wat occult lijkt wordt verklaard met dingen die nou eenmaal in de superheldenwereld kunnen gebeuren. Daarom gaat Legion geen grens over. Maar het komt wel dichtbij.

ch-105-1205-1488910323180-650x366.jpg

Wat Legion goed doet doen de Harry Potter films minder goed. Daar gebeuren wel degelijk dingen die je eigenlijk gemakkelijk in een Conjuring film terug zou kunnen zien. Toch heb ik alle films van Harry Potter een aantal keer gezien en vind ik het moeilijk om er niet naar te kijken. Daarom heb ik besloten dat er 2 scènes zijn die ik oversla. Dat zijn de scène van Voldemort die herrijst (Goblet of Fire), en de scène van Harry die letterlijk bezeten wordt door Voldemort (Order of the Phoenix). Dat gaat dan bij mij de grens over.

harryp.jpg

Als ik een film kijk wil ik niet tijdens de film met mijn geweten worstelen. Daarom heb ik besloten dat wanneer een film met occulte thema’s worstelt, vanuit een perspectief die tegen mijn principes ingaan, ik de film niet ga kijken, of uitzet.

Wat betreft horror, waar ligt bij jou de grens?

6 comments

 1. Interessant om te lezen. Ik kom van eenzelfde achtergrond als jij, maar kijk wél zo’n beetje ‘alles’ (dat is relatief, maar je snapt m’n punt denk ik). Ik had ook wel een buffertje opgebouwd t.o.v. films als the Conjuring en The Exorcist, maar daar ben ik inmiddels wel vanaf. Juist intrigrerend, zo bleek, hoe kwesties van geloof en ongeloof, religie en wetenschap in die films een plaats krijgen. The Exorcist is bijvoorbeeld erg sterk inhoudelijk, geen puur effectbejag op horrorvlak. Nu goed, ik begrijp dat je zelf liever niet kijkt en je grenzen daarin bepaal je natuurlijk zelf. Al vraag ik me af of het zin heeft om twee scènes van HP over te slaan en de rest niet;)

  Liked by 1 persoon

  • Ja, ik begrijp heel goed dat die buffer langzaam kan vervagen. Ik kijk bijvoorbeeld nu al meer dingen, een serie als Hannibal, waar ik vroeger nooit naar zou kijken. Maar daarom probeer ik die grens echt te handhaven zodat ik niet de controle daarin kwijtraak.

   En Harry Potter is gewoon te awesome hahaha

   Like

   • Is ook meer dat je bewust of onbewust denkt dat dingen allerhande invloed op je gaan hebben, waarna je erachter komt dat dat meevalt, of dat het je juist op een positieve manier laat nadenken over de dingen die je vroeger bijna dood moest zwijgen en/of verwerpen. Maar uiteraard kan (en wil) ik daarin niet voor anderen spreken:)

    Liked by 1 persoon

 2. Ik trek nergens een grens, eerlijk gezegd. Alles kan als het maar goed gedaan is. Zo zijn Saw en Hostel bijvoorbeeld behoorlijk gore, maar wel goed gedaan (beide regisseurs maken ondertussen grotere producties). Hetzelfde geldt voor films als The Fly, Paranormal activity of Blair witch project. Goeie films die knap opgebouwd zijn.

  Echter ook The Conjuring 1 en 2 zijn zeer goed gemaakte horrorfilms met een aantal goede acteurs.

  Waar ik helemaal geen zin in heb, zijn sequels om de sequels. Saw 37 of Hostel 25 hoeft voor mij niet. Ook het uitbuiten van torture porn en gore om de gore vind ik erover. Voorbeelden van films waar ik totaal geen zin in heb, zijn dan ook Cannibal holocaust en The human centipede.

  Het moet goed gedaan zijn, punt! Dan kan voor mij alles.

  Liked by 1 persoon

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s