Waarom jij moet werken in de bioscoop!

Toen ik de sollicitatie voorbij zag komen wist ik niet hoe snel ik moest reageren. Binnen no-time had ik een sollicitatiegesprek en niet snel daarna stond ik achter de bar, in de bioscoop. En man, wat is dat geweldig.

”Goedemiddag, welkom.”
”Voor één euro meer krijgt u een medium bak popcorn.”
”Jazeker, er is een pauze van ongeveer tien minuten.”
”Fijne voorstelling!”

Dit zijn zomaar een paar zinnen die je mij vaak op een werkdag hoort zeggen. Zinnen waarbij je zo nu en dan met de woorden speelt en probeert de gast op een creatieve, warme manier te benaderen. Achter de bar vraag ik naar welke film de persoon gaat. Soms ontstaat daar nog een film-gericht praatje uit.

Je ontkomt er niet aan in de bioscoop. Praten over films is net zo normaal als op school praten over toetsen en huiswerk. Alleen dan positief. Of juist niet. Ik weet mezelf vaak te betrappen op het hardop zeuren over een domme, lege film die in de bios draait. Of ik vraag aan de manager of hij de aftiteling van de film Tuintje in mijn hart uit kan zetten zodat ik geen plotse depressie krijg.

Zo nu en dan mag ik achter de kassa staan. Ik ben dan het eerste gezicht wat mensen zien als ze binnenkomen, meestal komen die mensen daarna nooit meer terug, en mag hen verwelkomen. Ik vraag naar welke film ze gaan en geef ze nadat ze hebben betaald hun kaartjes. Soms hebben ze nog van die maffe kortingsbonnen waardoor ik heel professioneel hulp moet vragen aan een leidinggevende.

Gênante momenten zijn er genoeg. Vragen aan iemand of hij 65+ is waarna hij 40 blijkt te zijn is natuurlijk geen ideale ijsbreker. Of tegen iemand die met zijn vriendin naar Ghost in the Shell gaat zeggen ”Geniet van de film en van Scarlett Johansson” levert ook alleen maar boze blikken op. Een cursusje communicatie zal mij geen kwaad doen.

ghost-in-the-shell02.gif

Het grootste deel van mijn baan bestaat uit schoonmaken. Van de zalen, van de machines, van de afwas. Maar je moet ook vuilniszakken persen, popcorn poppen, M&M’s bijvullen. En ik vind het allemaal heerlijk om te doen. Er is geen moment dat ik ook maar overweeg om een andere baan te nemen. Dat komt door dat ene woord. En nee, niet dat ene woord, maar door het woord films. Het woord wat me plezier geeft in mijn werk. Ik word de hele dag omgeven door films. Goede en slechte, dat maakt niet uit. Maar ik kan gewoon mijn ei kwijt.

Want wat is het toch heerlijk om een zaal schoon te maken met de aftiteling van Guardians of the Galaxy Vol. 2. Of wat is het toch geweldig om kinderen helemaal stralend de film uit te zien komen. Wat is het toch onwijs tof om zelf popcorn te maken, en wellicht nog voor te proeven…

ezgif.com-video-to-gif.gif

Alsof dat nog niet genoeg is mag je als personeel ook nog eens gratis naar de bioscoop. Waar anderen dat misschien zien als een leuk extraatje zie ik het als een salaris. Als ik hier niet had gewerkt had ik toch veel geld uitgegeven aan de bioscoop…

Dus, zoek je nog een geweldige bijbaan? Vergeet Albert Heijn, vergeet McDonald’s. Kom gewoon werken in de bioscoop. Is dit subtiele reclame? Nee, dit zijn woorden rechtstreeks vanuit mijn hart. Maar het is misschien ook een beetje indirect reclame.

Onbewust.

Echt waar.

4 comments

  1. Haha, dat was ooit ook mijn wens, maar een aantal jaartjes en baantjes verder moet ik die droom maar opgeven. Wellicht ooit een eigen filmhuis/café of iets dergelijks… Dat lijkt mij wel wat. 🙂

    Liked by 1 persoon

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s