Recensie – Fences

Denzel Washington heeft zich al ruimschoots bewezen door verschillende karakters op een glorieuze wijze te spelen. Van een wraakzuchtige bodyguard tot een maffiabaas tot een dronken piloot: Denzel kan het allemaal. 

Maar Fences is een film waarbij Denzel weer een totaal andere kant van zijn acteerwerk laat zien.

Van Universal Pictures en persbureau Triple P ontving ik de DVD van Fences.

BeFunky Collage

De eerste 10 minuten zijn zwaar. Loodzwaar. Stel je voor dat er 10 minuten lang op een ADHD-tempo wordt gepraat. Zonder pauze. En als het dan eindelijk even 5 seconden stil is, is het een verademing voor je hoofd. Eigenlijk is dit een beetje het tempo van de film. Je moet er even aan wennen, maar het loont.

Fences is een paradoxale film. De film is traag en tegelijkertijd onwijs druk. Er wordt eigenlijk alleen maar in gepraat. Continu. Vooral door Denzel Washington zelf.

fences_st_21_jpg_sd-high_-c2ae-2016-paramount-pictures-all-rights-reserved.jpg

Denzel speelt een gekwetste, egocentrische man. Ook hij is paradoxaal. Hij denkt alles te geven wat hij kan geven, terwijl hij eigenlijk neemt. En hij heeft het zelf geeneens door. Zijn vrouw, gespeeld door de waanzinnige Viola Davis, zijn zonen; hij doet hen pijn. En hij wilt het zelf niet zien.

Het acteerwerk is het fundament van deze film. Denzel speelt uitstekend. Mykelti Williamson, die zijn broer speelt, komt heel erg overtuigend over. Er is één hoofdrol en er zijn in totaal vijf bijrollen in deze film. Naast die bijrollen komt er eigenlijk niemand anders in beeld. Een persoon die een belangrijke rol in de film speelt komt helemaal niet in beeld. Maar toch weet dat personage veel emotie op te brengen.

Viola Davis is toch wel de parel van deze film. Het is ook niet voor niets dat zij de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol heeft gewonnen. Aan het begin van de film oogt zij als een gelukkige vrouw. Een uur later is haar leven een emotionele rollercoaster geworden. Ze knapt, en niet zo’n beetje ook.

null

Over het verhaal valt niks lelijks te zeggen. De film gaat over de reden waarom iemand iets doet. De hoofdzin van de film luidt: ”Sommige mensen bouwen hekken om mensen buiten te laten, anderen om mensen binnen te houden.” De film zoomt vooral in op het feit waarom je een hek bouwt om mensen binnen te houden. Dat doet de film letterlijk en figuurlijk.

Fences is een heftig praatdrama met subliem acteerwerk en een interessant verhaal wat je aan het denken doet zetten. Heb je zin in wat zware kost wat op een simpele manier gebracht wordt? Kun je lange mono- en dialogen goed volgen? Dan is het zeker een goed idee om dit prachtige regiedebuut van Denzel Washington aan te schaffen.

 

+ Acteerwerk

+ Verhaal

+ Sfeer

– Soms lastig te volgen

 

8/10

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s