Heb jij die film niet gezien?!

The Lord of the Rings, Forrest Gump, Star Wars; ik heb de films allemaal gezien. Maar wat zou het probleem zijn als ik deze films niet zou hebben gezien? Zou ik dan mezelf nog filmliefhebber mogen noemen? Zou mijn zelfbedachte titel als FilmJunkie dan ongefundeerd zijn? 

New York Post publiceerde onlangs een bericht waarin de conclusie van een onderzoek was dat millennials weinig interesse tonen in filmklassiekers. In hetzelfde onderzoek komt ook uit dat veel 50-plussers liever conservatief blijven wat betreft filmsmaak en niet met zekerheid kunnen zeggen dat ze een film, nieuwer dan 2010, hebben gezien. Toen ik dit bericht op Twitter zag verschijnen, waar de website Vertigo het in het Nederlands had overgenomen, dacht ik ”Wat boeit het?”.

Wat boeit het als iemand de klassieker Gone With the Wind niet heeft gezien? Wat boeit het als iemand The Shawshank Redemption niet heeft gezien? Ik vroeg me af waarom dit is onderzocht en of er iemand was die zich stoorde aan het feit dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ geen interesse toont in klassiekers.

shawshank1_2772806b.jpg

Ikzelf heb wel vele klassiekers gezien, maar ouder dan de jaren 60 wordt het niet (Disney niet meegerekend). Ik heb helemaal geen zin om Casablanca te gaan zien. Dat lijkt me gewoon een hele saaie film waar ik geen tijd aan wil besteden.

Poster - Casablanca_13.jpg

Natuurlijk apprecieer ik het als mensen mij een film aanbevelen. Natuurlijk geef ik vaak advies aan mensen, ”Ga American Beauty kijken! En oh, je moet echt Donnie Darko gaan zien!”. En ja, als mensen dan zeggen: ”Ja, dat boeit me dus vrij weinig.” vind ik het eventjes jammer. Maar dat mogen die mensen helemaal zelf weten.

Ik kan er nu meer woorden aan geven dan nodig zijn maar ik bedenk me dat dat vrijwel geen zin heeft. De boodschap is duidelijk. Al kijk je alleen maar Pixar-films, al vermijd je alle superheldenfilms, al heb je nog nooit een film gezien die ouder is dan 2008: Wat boeit het?

itdoesntmatter_101012-1024x575.jpg

Ben je het hier wel/niet mee eens, reageer, discussieer; deel gewoon lekker je mening want daar heeft iedereen recht op.

6 comments

 1. Ik volg je punt wel hoor, ik denk dat het uiteindelijk belangrijker is wat je ziet (en wat dat met je doet) dan hoeveel je ziet. Beter 100 films die je echt pakken dan klassiekers waar je niets mee kunt. Toch wil ik persoonlijk veel van dat soort films echt gezien hebben, maar dat is dan ook een keuze die ik welbewust maak. Overigens kan ik het toch niet laten: Casablanca is werkelijk een prachtige film (ook nog eens met één van de mooiste vrouwelijke verschijningen op het witte doek ooit);)

  Liked by 1 persoon

   • Ook oude films kunnen (juist!) erg goed zijn, maar je moet er natuurlijk wel voor willen gaan zitten. Vereist andere referentiekaders, zeker als je een stomme film opzet. Het is een fabeltje dat films alleen maar beter zijn geworden (dat hoor ik mensen soms zeggen), maar veel oude titels sluiten natuurlijk wel slechter aan bij onze leefwereld. We ervaren ze als traag en saai omdat alles in onze digital communities sneller gaat dan toen, we missen de context waarin die films zijn gemaakt, de mogelijkheden die er toen waren etc;

    Ik probeer die grenzen vaak te overbruggen maar dat lukt natuurlijk ook niet altijd.

    Liked by 1 persoon

 2. Ik vind het (Als Star Wars geek zijnde) niet storend als iemand Star Wars of Indiana Jones niet zou hebben gezien, en ook geen belangstelling zou hebben. Zo iemand zou nog steeds een filmbuff kunnen zijn. Smaken verschillen toch? Vervelender vind ik mensen die met één of andere zeer vage Tsjechisch-Taiwanese coproductie komen die 1 dag in het filmhuis van Klazinaveen heeft mogen draaien, en dan doen alsof je de film van de eeuw hebt gemist en geen kenner bent.

  Toen kijkers destijds Lord of The Rings als beste bioscoopfilm van het jaar uitriepen begon Frank Lammers op die manier interessant te doen over een kleine film. Mensen die op die manier de filmbuff uithangen zijn rete-irritant. Maakt het jou uit of iemand liever Transformers (okay, stevig voorbeeld) kijkt dan Trainspotting? Als iemand er lol mee heeft, prima toch?

  Iedereen kan op zijn of haar manier zich ontwikkelen tot filmkenner.

  Liked by 1 persoon

  • Exact. Haha, ik vind beide films helemaal niks, maar als iemand liever The Emoji Movie kijkt dan bijvoorbeeld Vaiana denk ik ‘Zonde, maar ja, kan ik weinig aan doen, mag diegene lekker zelf weten.’

   En inderdaad, ik vind het verschrikkelijk wanneer mensen denken meer te zijn dan jou omdat ze een andere smaak hebben of bepaalde films hebben gezien. Aandacht vragen kan ook op andere manieren.

   Like

 3. Hey, dit vind ik nu eens een interessante discussie. Eentje die je kan opentrekken naar wat er vandaag in de wereld gebeurt. De geschiedenis maakt dat wij op vandaag zijn wie wij zijn. En uit die geschiedenis moet je leren. Dat is ook zo met film.

  Ik ben natuurlijk niet meer van de jongste (bijna 50) en heb al heel wat films gezien in mijn leven. Ik maak er ook een punt van om regelmatig eens een oude film te (her)bekijken. Zo zijn films als The Godfather, The Third Man nu nog steeds de moeite van het bekijken meer dan waard. Alleen al maar om te weten waarom bepaalde filmmakers van vandaag doen wat ze nu doen. Onlangs zag ik A Streetcar Named Desire. Na het zien van die film weet je waarom Marlon Brando destijds zo’n icoon was.

  Een andere voorbeeld is Alfred Hitchcock. Sorry als ik hier wat technische blabla verkoop, maar in films is het not done dat je bij shot/tegenshot over de as gaat (bij een voetbalmatch of een wielerwedstrijd wordt de camera ook niet aan de overkant geplaatst in de tweede helft of bij een volgende doorgang). Hitchcock beheerste zijn vak echter zodanig dat hij wel over de as durfde gaan (bvb. in Rope). Gevolg: veel moderne filmmakers doen het nu ook.

  Wellicht draaf ik te veel door (maar alleen omdat ik dit echt een interessante discussie vind ;-)).

  Nog één ding: Casablanca is echt wel de moeite om eens te bekijken. Humphrey Bogart is en blijft één van de coolste guys die het cinemascherm ooit sierde.

  Liked by 2 people

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s