De allerbeste serie die je ooit gaat zien

Het is nu al een aantal maanden geleden dat ik het derde en laatste seizoen heb gezien. En nog steeds denk ik er vaak genoeg aan. Ik hoef maar één clip op Youtube te zien en de tranen lopen in mijn ogen. Zelfs nu bij het schrijven voel ik een soort emotionele wolk om me heen hangen. 

The Leftovers: geen film of serie die ik heb gezien kan zich meten aan deze onmenselijk fenomenale serie.

The Leftovers gaat over de verwerking en het zoeken naar een verklaring voor de plotse verdwijning van 2% van de mensen op de wereld. Zo’n 400.000 mensen zijn ineens van de aardbodem verdwenen. Er ontstaan sektes doordat mensen denken een verklaring te weten voor het onvoorstelbare. Was het de opname van Jezus? Zijn al die mensen dood? Leven ze nog?

Kevin Garvey (Justin Theroux) , is commissaris bij de politie in de stad waar het eerste seizoen zich afspeelt: Mapleton. Zijn vrouw, Laurie (Amy Brenneman), heeft zich aangesloten bij een grote sekte in die stad: The Guilty Remnant. Hij heeft het moeilijk met zijn kinderen, en vooral met zichzelf.

Ik zal je één ding verklappen: Als je echt wilt weten wat er is gebeurd heeft het geen zin om deze serie te kijken. Je komt net zoveel te weten als de personages zelf. En dat is dus vrijwel niets.

 

Waarom The Leftovers zo goed is

The Leftovers is een HBO-serie. HBO staat bekend om zijn rauwheid. De wereld is geen sprookje. Doordat alles zo verschrikkelijk realistisch wordt gemaakt is het moeilijk om de serie te zien als fictie. De emotie die de serie op je weet over te brengen is zo gigantisch dat je de serie als het ware ervaart. De personages zijn zo echt. De gebeurtenissen voelen zo echt. Het is absurd.

Degene die echt boven iedereen uitspringt wat betreft acteerwerk is ongetwijfeld Ann Dowd. Zij speelt de sekteleider en weet een verpletterende indruk achter te laten.

leftovers_anndowd_ep1_s
Ann Dowd als sekteleider Patti Levin

Mede door de sekte, maar vooral door een dominee die een hoofdrol speelt in deze serie, speelt religie een enorm belangrijke rol. De serie is niet christelijk maar ook niet anti-christelijk. Er wordt niets ontkracht en er wordt niets bewezen. Alles is gewoon lekker vaag.

Wat misschien wel het grootste pluspunt is, is de muziek. Componist Max Richter heeft een soundtrack ontworpen die zo verschrikkelijk prachtig is dat je er niet met een stoïcijns hoofd naar kunt luisteren.

Er zijn momenten geweest tijdens het kijken van deze serie dat ik niet geloofde dat dit was gemaakt door een menselijk wezen. Dat ik niet kon geloven hoe iemand zoiets kon bedenken. De serie is gebaseerd op een roman van Tom Perrotta. Damon Lindelof, bekend van de misschien wel meest bekende serie Lost, heeft de serie samen met Perrotta geschreven en gemaakt. Ik vermoed dat deze heren meer dan 10% van hun hersenen kunnen gebruiken. Anders kun je dit echt niet verzinnen. Maar goed.

1280_damonlindelof_tomperrotta_features_getty_9465809_ver1.0
Damon Lindelof en Tom Perrotta

Nergens in deze hele serie is een cliché-moment te vinden. Continu word je weer van je stuk gebracht door de ongelooflijke gebeurtenissen. Het tweede seizoen is beter dan het eerste en het derde weer beter dan het tweede. Het is niet normaal.

Of de serie voor jou is weggelegd kan ik niet beantwoorden. De serie is namelijk niet voor iedereen gemaakt. Er zijn enorm veel vragen die onbeantwoord blijven en de eerste afleveringen kunnen een tikkeltje traag zijn. Maar wanneer je op zoek bent naar het beste van het beste, het neusje van de zalm, dan is The Leftovers het enige wat ik je aan kan raden.

Ben je het hier wel/niet mee eens, reageer, discussieer; deel gewoon lekker je mening want daar heeft iedereen recht op.

 

 

One comment

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s