Humor in alle soorten en maten

Komedie is al door de gehele geschiedenis populair. Het vulgarisme wat je in moderne komediefilms steeds meer ziet voorkomen is iets waar al eeuwen hard om kan worden gelachen. In de middeleeuwen waren vulgaire humor en leedvermaak al iets waar bijvoorbeeld verhalen als Reynaert de Vos populariteit mee wonnen. Theater is iets waar de oude Grieken zich al mee vertoefden. Slapstick-komedie is vooral iets wat in de vorige eeuw erg populair was. Het is niet gek dat humor zo onwijs menselijk is. In al het drama en leed wat de mens te verduren krijgt is het best gezond om goed entertaint te worden. Lachen is zeer gezond.

Aangezien iedereen zijn eigen smaak van humor heeft is er niet één stijl die door iedereen wordt geapprecieerd. In dit artikel worden verschillende soorten uitgelicht in het filmgenre ‘humor’.

 

Zwarte humor

Zwarte humor heeft niets met huidskleur te maken. Zwart typeert hier aan het duistere en daarom wordt deze vorm van humor ook weleens ‘dark comedy’ of ‘duistere humor’ genoemd. Bij deze vorm van humor ligt de grap vooral bij het leed van anderen. Dit kan om fysiek leed gaan, maar ook om het feit dat de situatie waar een personage zich op dat moment in bevindt hilarisch slecht is. Ook kan er worden gespot met bepaalde situaties, leed of taboe-onderwerpen. Denk aan grappen over de Tweede Wereldoorlog, over moslims, over simpelweg dood (en de manieren waarop). Discriminatie is iets wat kan komen kijken bij zwarte humor. Deze vorm van humor is daarom ook juist vaak de meest controversiële. Niet iedereen kan er om lachen.

Films; Fargo (leedvermaak), Life of Brian (spottend), Shaun of the Dead (leedvermaak), Borat (spottend)

Series; Fargo (leedvermaak), South Park (leedvermaak en spottend), Breaking Bad (leedvermaak)

Onderbroekenlol

Een immens populaire vorm van humor in de film- en televisiewereld. De seksgrappen vliegen je tegenwoordig om de oren. Waar het vroeger vooral een vorm van humor was die in strijd was met feminisme zijn er nu ook veel films waarin de humor door vrouwen wordt uitgeoefend. Waar het vroeger er nog netjes aan toe gaat de vorm van humor nu vaak gepaard met veel grof taalgebruik.

Films; American PieThe Girl Next DoorBaywatchThe HangoverSuperbad

Series: LoveTwo and a Half MenSouth Park

Slapstick

Als je aan slapstick denkt, denk je waarschijnlijk onmiddellijk aan het wereldbekende duo Laurel en Hardy. In de vorige eeuw waren er nog stomme films, dus stom als in geen geluid, en daarom moest er natuurlijk wel iets leuks zijn om naar te kijken in een film. Daarom werd lichamelijk geklungel iets kenmerkend voor de stomme film. Maar ook in films van een heel ander genre wordt slapstick gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld makkelijk worden toegepast in een actie-scène. Slapstick is eigenlijk ook een vorm van zwarte humor. Het lachen om andermans leed.

Films; Home AloneAce VenturaDumb and DumberStar Wars: The Phantom Menace (echt wel)

Series; Tom and JerryMr. BeanJackassSpongebob SquarePants 

Eigenlijk zijn dit de drie grootste vormen van humor. Natuurlijk zijn er nog meer. Humor is breder dan dat. Maar vaak zie je dat veel films en series deze verschillende vormen van humor combineren. Deadpool bijvoorbeeld bestaat uit veel onderbroekenlol en zwarte humor. Modern Family bestaat uit lichte slapstick, lichte zwarte humor en hele lichte onderbroekenlol.

Iedereen heeft zijn eigen smaak van humor. De ene kan ergens keihard om lachen en de ander vertoont geen krimp. Gelukkig is er daarom een uitgebreid aanbod aan komedie zodat iedereen wel iets te lachen heeft. Want lachen is natuurlijk hartstikke gezond.

Welk van deze vormen van humor prefereer jij? Weet jij nog een andere vorm, of wil je hier op reageren? Plaats hieronder een reactie.

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s