Een fragment

Stel je voor. Een boek. Een verhaal over een echtpaar waarbij de vrouw overspel pleegt. Ze wordt op heterdaad betrapt door haar man die haar neerschiet. Einde verhaal.

Maar stel je voor. Dat alle memorabele momenten niet worden opgeschreven. Dat alle momenten die van geen of weinig belang zijn voor het verhaal wel worden opgeschreven. Het verhaal bestaat dan uit fragmenten uit het leven van de hoofdpersoon waar weinig gebeurt. Het doen van boodschappen. Het slapen. Een toiletbezoek. Gebeurtenissen die tot de orde van de dag behoren. Tussen die gebeurtenissen door gebeurt het overspel. Na de gebeurtenissen gebeurt de moord. En de lezer zal er nooit achter komen wat er daadwerkelijk gebeurt. De lezer ziet alleen het verhaal van een man die slaapt, een man die boodschappen doet en een man die doucht.

Waarom vertel ik dit? Omdat wij deze verhalen dagelijks tegenkomen. Wij zien mensen in de winkel, die boodschappen doen. We zien mensen die hun hond uitlaten. We zien mensen die autorijden. Maar alles wat we te zien krijgen is een fragment. Een fragment uit het leven van die persoon. Wellicht is de persoon die jou zojuist voorbij is gelopen een sociopaat. Wellicht is de persoon die jou zojuist heeft ingehaald op de snelweg ernstig beschadigd door een stukgelopen relatie.

Je kan en zult nooit iemand helemaal zien. Alles wat je ziet is een fragment. Een fragment wat is voortgekomen uit miljoenen andere fragmenten.

Ook iedereen die naar jou kijkt ziet enkel een fragment. Een van de fragmenten die bewust of wellicht onbewust laat zien. 

Uiteindelijk ben je een boek. Een boek dat bruist vol van verhalen en fragmenten. Het boek kan en zal nooit af zijn. Wanneer je denkt een hoofdstuk te hebben gelezen is er een nieuw hoofdstuk voor in de plaats gekomen. Witte pagina’s veranderen in woorden. Woorden die altijd blijven.

Einde verhaal?

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s