Waarom ik veganist ben geworden

Iedereen plakt zichzelf tegenwoordig een naamplaatje op. De één is pacifist, de ander een feminist. Een van de naamplaatjes die ik mezelf onlangs heb toegekend is veganist. Ik ben daarmee niet de enige. In 2016 waren er naar schatting zo’n 70.000 veganisten in Nederland. In deze blog licht ik toe waarom ik deze keuze heb gemaakt en mijn eetpatroon een enorme ommezwaai heb gegeven.

Het begon allemaal met een documentaire. Eentje die niks met veganisme te maken had. Op NPO zag ik de documentaire Fed Up voorbij komen. De docu ging over suiker en over de verschrikkelijke troep die we vaak ongemerkt binnenkrijgen. Na het zien van deze documentaire besloot ik suikervrij te eten. Nog nooit was ik zo geschokt door de waarheid.

Ik wilde er nog één zien. Een documentaire over eten. En toen kwam ik een week of wat later bij Cowspiracy. Deze stond op Netflix. Ik was op dat moment met een vriendin aan het appen, tevens veganist, die dezelfde documentaire aan het bekijken was. Ik vertelde haar dat ik was geschokt door de verschrikkelijke gevolgen die de veeteelt het milieu aandoet. Toen stelde zij de beslissende vraag: ”Nu je dit zo ziet, denk je niet dat je moet stoppen met het eten van vlees?”. En toen maakte ik de keuze. Vanaf toen heb ik geen stukje vlees meer in mijn mond gehad. Eerst vegetariër. Een week later veganist.

Als vegetariër eet je alleen geen vlees. Als veganist eet je helemaal geen dierlijke producten. Geen eieren, geen honing, geen visolie, geen melk en kaas. Ik heb daarvoor gekozen omdat ik ontdekte dat je die stoffen helemaal niet nodig hebt. Zuivel op zichzelf is sowieso best wel troep. Als ik geen dieren eet wil ik ook geen producten van dieren eten.

Ik denk dat veel veganisten geen vlees eten vanwege het leed wat de dieren hebben moeten doorstaan. En ook omdat het voor velen een absurde gedachte is een wezen wat heeft geleefd op te eten. Dat snap ik. Maar ik ben het er niet geheel mee eens.

Ik ben veganist geworden wegens het milieu. Wegens het feit dat één hamburgertje 2500 liter water kostte. Wegens het feit dat vee enorm veel graan en eten opschrokken waardoor er in arme landen voedseltekort is. Wegens het feit dat koeien absurd veel CO2-uitstoot veroorzaken.

667511_909.jpg

Tegenwoordig is er gewoon niet genoeg vlees voor iedereen. De aarde gaat kapot aan het feit dat mensen vlees lekker vinden. En de manier hoe dieren tegenwoordig worden behandeld is verschrikkelijk. Kippen waarbij snavels worden afgesneden. Koeien met ontstoken uiers en kalfjes die zijn weggehaald. Hoe halen mensen het bij hun hoofd om levende wezens te martelen? Is dat niet puur sadisme?

Je kunt alleen milieubewust leven door geen vlees of andere dierlijke producten te eten. De ecologische afdruk die je dan achterlaat is vrijwel miniem vergeleken met mensen die wel vlees consumeren.

Wat ik ook belangrijk vind is om niet neer te kijken op mensen die er wel voor kiezen om vlees te eten. Ik ben dan ook de enige in mijn gezin die mijn eetpatroon heeft veranderd. Dat maakt mijn andere gezinsleden niet minder.

Het enige wat ik wil meegeven aan anderen is een vraag: Waarom eet je vlees? Want het enige antwoord daarop is: ‘omdat het lekker is’. Er zijn zo verschrikkelijk veel nadelen tegenover dat argument.

Stel, je wilt vegetariër worden of veganist en je weet niet goed wat je ter vervanging als vlees moet eten, stuur gewoon een berichtje. Ik heb zelf namelijk een lijst samengesteld met de belangrijkste voedingsmiddelen die je binnen moet krijgen.

Oh, en als je denkt dat veganisme te duur is, of te ingewikkeld om te bereiden: onzin. Zoek het maar op, of neem gewoon contact met me op.

Nog even de belangrijkste voordelen van veganisme op een rijtje:

  • Veel beter voor je lijf. Je valt enorm af en krijgt veel meer energie.
  • Veel beter voor de aarde. Al recycle je plastic, rijd je geen auto en gebruik je zonnepanelen: het maakt geen zier uit zolang je nog vlees eet.
  • Veel beter voor de dieren. Oké, het hamburgertje wat jij niet koopt, koopt iemand anders wel. Maar op lange termijn scheelt het echt. 

 

Ben je het hier wel/niet mee eens? Reageer vooral hieronder en laat weten wat jouw visie is op dit onderwerp of op dit bericht.

3 comments

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s