TOP-10 Films & Series 2017

De afgelopen dagen zie ik overal filmlijstjes tevoorschijn poppen. ”Dit is de beste film van 2017.” ”Deze wordt door jullie uitgekozen als beste film.” Zo nu en dan worden er titels verkozen waarvan ik een heel vervelende steek boven mijn rechter wenkbrauw krijg. Zo moest ik al even een tweet eruit persen nadat een of andere feminist Wonder Woman de beste film van 2017 vond.

Vriend en collega-blogger Wilco Born appte mij of ik mijn lijstje al klaar had staan. Hijzelf heeft naast films ook series in zijn Top-10 gestopt. Goed idee, vond ik. Daarom ga ik er maar al te graag met dat concept aan de haal.

Damesssss, herennn en mensen die zich daar niet bij aangesproken voelen, met trots presenteer ik u mijn Top-10 Films & Series 2017:

BeFunky Collage.jpg

10. Guardians of the Galaxy Vol. 2

Guardians-of-the-Galaxy-Vol-2-wallpaper.jpg

Ik was aan het twijfelen of ik deze titel of Blade Runner: 2049 in mijn Top-10 zou moeten plaatsen. Ik heb dan toch voor deze hilarische film gekozen. 2049 was dan wel filmtechnisch en qua acteerwerk sterker, Guardians of the Galaxy 2 had een hart en bleef bij. Deze film was hilarisch, visueel waanzinnig en emotioneel. Het is de, tot op heden, leukste Marvel-film. En ja, hij is nog leuker dan het eerste deel. Het plot is dan misschien wel wat matig, maar slecht is het niet te noemen. Vele malen beter ook dan het ook toffe Thor: Ragnarok wat later dit jaar uitkwam. Een mooie 8 voor deze space-komedie.

9. mother!

39361-Mother____4__sfeysk.jpg

Ik vermijd horror principieel eigenlijk altijd. Alleen bij mother! was ik na even googelen al snel overtuigd dat ik de film wilde zien. Dit vanwege de trailer die bij mij veel nieuwsgierigheid opwekte en de recensies die nieuwsgierigheid alleen maar vergrootten. Ik vind mother! niet echt een horrorfilm. Horror-fans vonden dat ook niet en kwamen vaak zeer teleurgesteld uit de bios. Ik was best wel blij. De film is één groot bijbels en religieus metafoor. Wanneer je de film zonder die context zou zien zou je helemaal gek worden. Maar aangezien ik alles best snel door had, en de puzzelplukjes op hun plek pasten, heb ik enorm genoten. De film heeft wel momenten waarop ik naar een 6 neigde. Maar uiteindelijk voelde de puzzel toch wel erg bevredigend aan en is een 8 goed op zijn plek.

8. Logan

logan-3840x2160-hugh-jackman-2017-4k-5951.jpg

Waar ik bij mother! even twijfelde wat betreft de horrorelementen, heb ik nog nooit zo erg getwijfeld bij een film als bij Logan. Nadat ik een jaar geleden Deadpool heb gezien, een uiterst grove en gewelddadige film, was ik bang dat Logan even erg, of misschien zelfs nog erger zou zijn. Ik vroeg het aan Iman, van ImanKijkt, en die bevestigde mijn voorgevoel. Maar toch, die trailer met die prachtige muziek van mijn favoriete artiest Johnny Cash leek naar me te roepen. Uiteindelijk heb ik er toch met gemengde gevoelens voor gekozen de film te gaan zien. En dat was een geweldige keus. Logan is net zo prachtig als de trailer doet vermoeden. Waanzinnige actie, emotie, drama en zelfs komedie. Ik heb niet eerder een X-Men film gezien, maar toch raakte deze film mij enorm. Een welverdiende 8 voor Logan.

7. Star Wars: The Last Jedi

star_wars_the_last_jedi_hd_2017-2560x1440.jpg

The Last Jedi is een film waar ik al een hele tijd naar uit heb gekeken. Er zijn weinig mensen die heel erg blij zijn met Disney’s overname van Lucasfilm. Ik behoor tot die kleine groep overenthousiaste mensen. De nieuwe Star Wars franchise is in alles beter dan de oudere trilogieën. Riskante mening, maar toch eentje die ik met liefde deel. Wat betreft visueel gebied en acteerwerk valt er niet over te twisten. Wat betreft plot wel. En ik vind het plot van de nieuwe franchise beter. Vooral in The Last Jedi. De manier hoe Rian Johnson een dikke vinger naar die groep zanikende, over-kritische Star Wars fans steekt is op zijn minst meesterlijk te noemen. De film zelf is niet meesterlijk, maar wel fantastisch. Ik zal hem nog een keer moeten zien om zeker te zijn van wat ik vind. Ik vind The Force Awakens misschien toch nog ietsjes beter. Maar voor nu krijgt ook deze film ruim een 8.

6. Okja

1200.jpg

Okja is één van de weinige pareltjes die Netflix er tussen alle troep uit heeft weten te poepen. Dit was nou echt een film waar ik op elk vlak intens heb genoten. Ik was zo enthousiast dat ik mijn broertje overtuigde de film te zien en hem nog geen dag nadat ik de film heb gezien hem nog een keer keek. En hem nog leuker vond. Deze film heb ik gezien in mijn pre-vegan tijdperk. En de film is ook geen factor geweest in mijn keuze voor veganisme. Maar ik begrijp heel goed dat het erg veel mensen aan het denken kan zetten. Erik-Jan De Boer, de man achter de tijger in Life of Pi, heeft het prachtige wezen Okja gecreëerd in een film die erg hilarisch en erg dramatisch is. De eerste film van 2017 die ik een 9 gaf.

5. Wind River

wind_river_2017_movie-wide.jpg

Wind River is één van de beste films in dit genre die ik tot op heden heb gezien. Het is True Detective meets Fargo en dan nog beter. Het uitmuntende acteerwerk, het mysterie, de toffe actie en de prachtige beelden van de besneeuwde setting maken deze film tot een klein meesterwerk. Alles klopt. Er was wel een bepaalde scène, wanneer je de film hebt gezien weet je waar ik over spreek, die voor mij niet had gehoeven. Maar de rest van deze waanzinnige crime maakt dat ik een 9 geef aan Wind River.

4. Paterson

PATERSON-1-1020x574.jpg

Iedereen is weleens verliefd geweest op een film. Of ik verliefd was op deze film of op één van de hoofdpersonages, Golshifteh Farahani, dat doet er even niet toe. Maar dat ik na de film met een verliefd gevoel zat, dat is zeker. De film zelf is een prachtig liefdesgedicht. Het gaat over een buschauffeur, de uitstekend acterende Adam Driver, die opstaat, werkt, naar huis gaat, de hond uitlaat en weer gaat slapen. En dat 7 dagen lang. Eigenlijk gebeurt er de hele film niks bijzonders. Het laat gewoon een week van iemand zijn leven zien. In die week gebeurt er wel iets wat betreft het dichten van de hoofdpersoon, want daar focust de film zich vooral op; gedichten. Maar dit is zo’n onwijs mooie film. Het is een film waar je alleen maar meer van wilt. Een lichtpuntje in de filmwereld waar zoveel grof, duister en dramatisch moet zijn. Wat overigens niet erg is. Maar dan ben ik wel heel blij met een pareltje als deze. Een pareltje die van mij een 9 krijgt.

3. Silence

share.jpg

En dan zijn we toegekomen aan de laatste film in deze Top-10. Want de series die ik dit jaar heb gezien zijn toch echt beter dan de films die zijn uitgekomen. Silence is de film die ik tot Beste Film 2017 vernoem. Een film die zo ontzettend zwaar en lang is, dat het logisch is dat hij nergens anders tot beste film is verkozen. De film is een lijdensweg die bol staat van religie. Er valt zoveel over te vertellen dat ik dat niet ga doen. Ik licht alleen de vraag uit die centraal staat in de film: Hoever ga jij om vol te houden in je geloof? Deze film test het geloof uit van de karakters in martelingen die gelukkig niet extreem in beeld zijn, maar wel pijnlijk genoeg om je te laten voelen wat die mensen meemaken. Het acteerwerk is perfect. De cinematografie is perfect. Het verhaal is intens, de conclusie is er eentje waarbij iedereen een ander gevoel heeft. Heel persoonlijk. Vooral voor als je zelf gelooft. Een 9 voor Silence.

Je leest het goed. Geen tienen dit jaar. Vorig jaar was het The Revenant die in mijn kleine lijstje mocht komen met films die ik een 10 geef. Dit jaar zit er toch geen film tussen die alle raakvlakken van een 10 wist te halen. Die mij compleet kon overdonderen. Maar we zijn er nog niet, de eerste 2 plekken gaan naar 2 series. Van één serie het eerste seizoen. En van de andere het 3e en tevens laatste seizoen.

2. Legion – Seizoen 1

thumb-1920-806712.jpg

Daredevil, Jessica Jones, Iron Fist, Luke Cage, The Flash, Arrow, Agents of Shield. Ik noem even een paar series op in het superhelden-genre welk Legion ver, maar dan ook echt heel erg ver, achter zich laat. Waarom dat dan niet overal op internet staat? Doelgroep. Legion is niet voor iedereen gemaakt. Het is te psychotisch en van een te hoog niveau voor sommige mensen die het liever bij de cliché superheldentroep laten. Legion is een serie waarbij je niet hoeft te blowen om stoned naar de serie te kijken. De serie heeft namelijk hetzelfde effect als een jointje, of misschien eerder wel een LSD-pilletje. Niet dat ik dat weet, klaarblijkelijk, maar ik moet toch wel even de vergelijking trekken. Ik kan hier nog meer over zeggen, maar dat heb ik al eerder gedaan in een blog die ik eerder dit jaar heb geschreven. Deze serie is verplicht kijkvoer. Kijk ten minste twee of drie afleveringen en je weet waarom ik het zo tof vind.

1. The Leftovers – Seizoen 3

leftovers_s3_teaseart.jpg

Geen film OF serie kan zich meten aan The Leftovers. Waar Legion tegen perfectie aanloopt, is dit perfectie. Dit is de allerbeste serie die je ooit in je hele leven zult gaan zien. En dat is ook de titel van de blog die ik over deze serie heb geschreven. Ik heb mijzelf gewoon serieus tijdens het kijken afgevraagd of er niet iets bovennatuurlijks was wat meegeschreven heeft aan deze serie. Ik kon mijzelf moeilijk voorstellen dat een mens dit heeft verzonnen. Seizoen 3 is de perfecte afsluiter van een perfecte serie. Maar ik kan weinig over het seizoen zeggen omdat jij waarschijnlijk de eerste 2 nog moet zien. Ga het doen. Ervaar de meest perfecte serie.

Als voorschot de openingsscène van het eerste seizoen, met karakters die verder nergens in de serie spelen, waarbij de mysterie en perfecte muziek in al zijn kracht aanwezig is. Het moment waarop 2% van de wereld verdwijnt.

 

Tot zover mijn hoogtepunten van 2017 in film- en televisiewereld. Ben jij het hier wel of niet mee eens of wil je hierop reageren? Reageer dan in de reacties hieronder en ik doe mijn best om daar ook weer op te reageren zodat jij daar ook weer op reageert waarop ik daar weer op reageer. 

5 comments

 1. Hi Noah,
  Prima lijst. Zou zelf ‘the Mountain between us’ heel hoog noteren vanwege het acteer en camerawerk dat van zeer hoog niveau is. Wonderwoman hoort er van mij ook echt tussen en Peaky Blinders van dit seizoen heeft prachtige dialogen. Maar ja, wat verwacht je met Cillian Murphey en (yes, yes) Tom Hardy.

  Liked by 1 persoon

  • Jaa! The Mountain Between Us heb ik met mijn ouders en broertje gezien. Moeder zwijmelde helemaal weg en mijn pa en ik vonden het eigenlijk ook best een toffe film. Wonder Woman 2x gezien, 1 van de leukste superheldenfilms dit jaar. Peaky Blinders is toff, Cillian en Tom Hardy zitten ook in Dunkirk btw

   Like

 2. Mooie en gevarieerde lijst. Heb je nummer twee nog op de recensie-stapel liggen, ben er erg benieuwd naar. Ben bezig m’n lijst te maken en die komt binnenkort online…alhoewel nog niet definitief lijkt het dat we één titel hebben die in beide lijstjes staat.

  Liked by 1 persoon

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s