Oscars boeien helemaal niks

oscars

”De filmwereld zat vandaag achter de televisie of de computer. De reden; de Oscar-nominaties werden bekendgemaakt.” aldus Matthijs van Nieuwkerk in het programma De Wereld draait om van Nieuwkerk. Hierna volgde een enigszins komisch optreden van filmproducer Matthijs van Heijningen die wel wist welke film wel of niet terecht was genomineerd. Want oh, wat is het toch ontzettend belangrijk.

Na de Golden Globes was ik het al een beetje zat met dat Hollywood-gedoe. Waar volgens bijna alle critci het derde seizoen van The Leftovers werd uitgeroepen tot beste serie van het jaar, kreeg deze serie geen enkele nominatie. Hierbij volgt de serie in de voetsporen van The Wire, die ook constant werd genegeerd door Emmy’s en Golden Globes.

Ik was het zat omdat er niet werd gekeurd op kwaliteit, maar op popular vote. En dat hoeft geen probleem te zijn. Maar wat wel een probleem is, is dat prijzenfestijnen als de Oscars een winnende hand hebben in het bepalen of een film wel of niet goed is. Alsof de film die de Oscar voor Beste Film wint, dan ook de beste film zou moeten zijn.

Eigenlijk zou die Oscar Best bevonden film door The Academy moeten heten. Het is namelijk een bepaalde groep die bepaalt wie of wat een prijs wint. Het is Hollywood zelf die veren steekt in de kont van hun eigen producties. Het is alsof je McDonald’s laat bepalen welke hamburger zij het lekkerst vinden. Alle crew-members van McDonald’s komen bijeen om samen te kiezen welke hamburger zij het lekkerst vinden. Wat de klant er van vindt? Nee, hij doet er niet toe. Het gaat echt om de interne ploeg.

Hartstikke leuk, zo’n personeelsfeestje. Geen probleem wanneer jullie Gary Oldman tot Medewerker van het Jaar verkiezen. Maar waarom moet er in ‘mijn’ nieuws verschijnen hoe goed jullie elkaar wel niet vinden? Waarom moet er op de DVD’s die ik koop staan hoeveel prijzen jullie aan jezelf hebben gegeven? Waarom moet ik als ik een trailer zie weten wie er in het verleden weleens een prijs heeft gewonnen?

images.duckduckgo.com.jpg

”Ja maar, dit zijn wel echt mensen die er verstand van hebben. We hebben het hier over filmmakers en acteurs die kiezen wie en wat er het beste is.”

Tussen die 6000 mensen die de Oscarwinnaars kiezen zullen vast wel een hoop kenners zitten. Maar de manier hoe al het tellen en stemmen in zijn werk gaat is best wel complex en doet een hoop films pijn: https://www.vox.com/2016/1/14/10767930/oscar-nominations-voting

Bij de Golden Globes is het nog erger. Daar bepalen 90 mensen wie de prijzen winnen. 90! Van wie of wat zouden dat een afspiegeling moeten zijn?

Daarbij, het zijn vooral de bekendere films die worden gekozen. Vaak zijn dit films die al eerder prijzen hebben gewonnen of die een Oscar-campagne hebben gevoerd. Studio’s geven miljoenen uit om een bepaalde film, acteur of actrice bekend te maken. En dan niet zozeer aan het publiek, nee echt aan de mensen die uiteindelijk stemmen voor de nominaties en de winnaars.

Kortom, ‘de grootste eer voor iemand in de filmwereld’, het winnen van een prijs, en dan het liefst een Oscar, is een gigantisch politiek spel. Je film moet passen in de morele waarden van het hier en nu, en je moet vooral bekend zijn bij de stemmers.  Zelfs de Amerikaanse verkiezingsstrijd verloopt nog democratischer dan deze gelikte bende.

Maar goed, een beetje filmkenner weet natuurlijk allang hoe dit allemaal in elkaar steekt. En het is natuurlijk hartstikke leuk als je een Oscar wint. Waarom ik dit dan nog eens benadruk? Omdat ik het gevaarlijk vind dat jouw mening over films, acteurs of actrices wordt beïnvloed door het feit dat iets wel/niet een prijs heeft gewonnen of ergens voor genomineerd is.

Een Oscar is geen publieksprijs, het is een complimentje van je collega’s.

 

Ben je het hier wel/niet mee eens, of wil je hier op reageren? Laat dan vooral een reactie achter onder dit bericht!

4 comments

  1. Zelf volg ik de Oscars altijd minimaal, dus ik heb er sowieso niet zoveel mee. Maar toch brengt het elk jaar toch weer mensen samen…ook al is het om te klagen over de Oscars zelf, wie wel en niet genomineerd is en natuurlijk voorspellen wie er gaat winnen.

    Liked by 1 persoon

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s