Wat als gezond voedsel ongezond is?

Genetisch Gemodificeerde Organismen, in het Engels beter bekend als GMO (Genetically Modified Organism), is een onderwerp waar je niet omheen kunt. Of je bent er voor, of je bent er tegen. Een middenweg lijkt er niet te zijn.

Omdat ik alles wat betreft het onderwerp ‘voedsel’ rete-interessant vind besloot ik me maar eens te verdiepen in de wereld van GMO’s. Ik ben benieuwd of dat de gezonde voeding die ik als veganist eet wel zo gezond is als het lijkt te zijn…

gmo-corn.jpg

Wat zijn GMO’s?

Wanneer je voedsel genetisch gemodificeerd is, betekent dat dat het DNA van het voedsel is aangepast om bepaalde ‘verbeteringen’ in de structuur van het voedsel te maken. Denk hierbij aan McDonald’s waarbij ze de aardappelen waarvan de frietjes worden gemaakt speciaal kweken en hebben aangepast zodat de frietjes allemaal mooi recht boven het bakje uitsteken. Of denk hierbij dat kuikentjes sneller kunnen groeien tot mooie, vette kippen die rijp voor de slacht zijn. Maïs is een product wat grotendeels genetisch gemodificeerd is zodat ze resistent zijn tegen insecten die alles opvreten. Vaak worden gewassen ook resistent gemaakt tegen insectenbestrijdingsmiddelen.

Hoe verloopt zo’n proces?

Wetenschappers knippen bepaalde stukjes DNA uit en plaatsen dat in de DNA van een cel van een ander organisme. Die veranderde cel gaat zich delen zodat het volledige organisme aangepast is aan die verandering. Dus eigenlijk moet je het een beetje zien alsof je één klein likje verf op je nieuwe muur verft en dit stukje verf zichzelf over de hele muur verspreidt totdat je muur helemaal naar de gewenste kleur is veranderd.

bbva-openmind-crispr-manuel-rejon.jpg

Waarom wel?

GMO’s werden door de bedrijven zelf verkocht met het volgende praatje: ”Stel in een bepaald land heerst er onder de kinderen enorme slechtziendheid, mede door het gebrek aan Vitamine A. Al die kindjes eten vooral veel rijst, dus als we nou rijst dusdanig genetisch modificeren zodat er veel Vitamine A in voorkomt, dan hebben we al die lieve kindjes van hun slechtziendheid afgeholpen.”

GMO’s zouden in theorie dus de wereld vele malen beter kunnen maken! Ziektes, hongersnoden, epedimieën, ze zouden allemaal verleden tijd kunnen zijn.

Even kijken of dat daadwerkelijk ook zo is.

Waarom niet?

Inderdaad is er in 1997 gouden rijst ontworpen met Vitamine A om het tekort aan deze vitamine te bestrijden. Maar wat bleek, er werd niet om goedkeuring gevraagd bij een ethische commissie, er werd niet getest of de rijst wel degelijk hielp. Nee, 24 kinderen kregen gewoon die rijst en zij zouden als proefkonijnen werken om te kijken of de rijst zou gaan werken.

gouden rijst.jpg

De rijst werkte uiteindelijk, maar er waren meer mensen de dupe van dan dat er werden geholpen. De oorzaak van het tekort aan Vitamine A ligt vooral aan het feit dat er armoede in de wereld is, en geen toegang tot voedsel dat wel gezond is. Ook zijn er al hele andere goed werkende oplossingen bedacht tegen dit soort tekorten.

Tevens, wanneer gouden rijst eenmaal in de akkers staat zijn de risico’s voor de omliggende akkers onvoorspelbaar. De rijst mengt zich met andere akkers en de neppe stoffen komen in het milieu terecht. Daarnaast, wanneer je klooit met DNA zonder het te testen, ontstaan er allergieën en kunnen er bijwerkingen zijn, en wanneer een groep eenmaal afhankelijk is van die rijst, zit je met een probleem.

Dat is ook één van de grootste nadelen; genetisch gemodificeerd voedsel wordt bijna niet openlijk getest. En één van de paar tests die bekend zijn, zijn van ratten die onder de tumoren zitten doordat ze genetisch gemodificeerd werden om de groeispurt te versnellen. Er zijn wel onderzoeken die zeggen dat dit van de ratten geen sterk argument is, omdat het nep bewijs zou zijn. Maar nogmaals, dit zijn één van de weinige dingen die wij weten over de tests van genetisch gemodificeerd voedsel.

Wat ook kwalijk is, is dat de consument vaak niet weet wanneer iets wel of niet genetisch gemodificeerd is. Dit was in Amerika een hele grote kwestie. In Europa wordt er strenger op gecontroleerd. In onze supermarkten vind je producten met keurmerken, zoals EKO. Producten met dit merk zouden als het goed is altijd vrij moeten zijn van genetisch gemodificeerde organismen. Maar producten in de supermarkt waarbij minder dan 0,9% bestaat uit GMO’s, hoeven niet te vermelden dat het daar in zit.

eko_groot.png

Ook bij dieren die genetisch gemodificeerd voedsel eten, wat grotendeels gebeurt in de veeteelt, hoeft niet te worden vermeldt dat er iets genetisch gemodificeerd is. Bij vlees kun je ervan uitgaan dat dieren dit voedsel op hebben, behalve wanneer je zelf een dier voedt met echt voedsel.

Dus, goed of slecht?

In de oorspronkelijke gedachte is Genetisch Gemodificeerd Voedsel een mooie uitvinding en zouden er veel mooie dingen mee kunnen worden gedaan. Maar in de werkelijkheid zijn er teveel mensen de dupe ervan en hangen er te veel risico’s aan het voedsel. De afgelopen jaren verschijnen er onverklaarbare ziektes bij kinderen en volwassenen, welk veroorzaakt zou worden door het feit dat producten genetisch gemodificeerd zijn. Volgens de bedrijven zelf is het de bedoeling dat de komende decennia langzaamaan, bijna al het voedsel genetisch gemodificeerd is. En dat zou weleens een hele negatieve uitwerking kunnen hebben.

En indien het toch is zoals de bedrijven zelf zeggen, waar is dan die gouden rijst gebleven? Waarom zijn er alleen maar meer ziektes en ellende in de wereld, terwijl GMO’s al in de vorige eeuw volop aanwezig waren? Waar zijn de baanbrekende, revolutionaire berichten over deze zogenoemde ‘uitvinding van de eeuw’?

Conclusie
GMO’s kunnen goed zijn, maar dat zijn ze niet..

 

En nu..?

Ikzelf leef vooral op groente en fruit, maar ik vind het lastig om me ook nog eens te verdiepen in waar mijn voeding vandaan komt. Ik weet namelijk ook niet welk effect GMO-voeding op mijn lichaam heeft. Gelukkig eet ik vooral zo vers en natuurlijk mogelijk, dat scheelt al een hoop. Wel ga ik de komende tijd letten op de aanwezigheid van het EKO logo op producten.

Wil jij weten hoe je zelf genetisch gemodificeerd voedsel het beste kan vermijden? Check dan vooral deze site: https://www.gentechvrij.nl/tips.html
Je kunt er van uit gaan, dat als je dit compleet wilt vermijden je minstens geen vlees meer zult moeten eten. Nog meer argumenten waarom ikzelf geen vlees eet vind je hier.

Meer over GMO’s

Check deze tips:
Consumed (film)
The World According to Monsanto (documentaire)

Kijk NIET op websites van de bedrijven die aan genetische modificatie doen, zoals Monsanto. Deze bedrijven geven een zeer propagandistisch beeld van genetische modificatie en brengt een mooi, ethisch verantwoord verhaal, terwijl het in de werkelijkheid vaak vooral om geld draait in plaats van om het verbeteren van mensenlevens.

Kijk NIET de documentaire GMO OMG! Uit veel onderzoek en research blijkt dat deze documentaire geheel eenzijdige en foutieve informatie brengt. De documentaire probeert erg veel emotie bij de kijker op te wekken, zodat je een bepaalde mening vormt die ongefundeerd is. Fact-checken is altijd een noodzaak!

Ik hoop je voldoende te hebben geïnformeerd. Ben je het hier wel/niet mee eens, ben ik weer eens te eenzijdig, of heb je een andere opmerking? Plaats dan vooral je reactie hieronder!

 

Bronvermelding:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/genetische-modificatie.aspx
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/86436-genetische-modificatie-wat-eet-ik-eigenlijk.html
http://www.greenpeace.nl/campaigns/landbouw/Gouden-Rijst/

Reageer op dit bericht

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s